Acció formativa del BAF
Abordatge de la disfàgia: estratègies d'intervenció
Àmbit promotor de la formació:
Direcció de Serveis de Formació
Requisits:
Cap requisit previ
Modalitat:
Curs
Canal:
Presencial
Durada:
4.00 h
| Presencial   4.00 h
| Videoformació   0.00 h
| Treball en línia   0.00 h
Nombre de participants:
Mínim 15
| Òptim  
16
| Màxim  
18
Tipus d'acreditació:
Certificat d’assistència
Temàtica:
Objectius

· Actualitzar els coneixements i dinàmiques d'actuació dels professionals de cuina que treballen amb pacients que pateixen disfàgia i prebisfàgia.
· Conèixer i prevenir els causes, els signes i els factors de risc de la disfàgia i prebisfàgia.
· Conèixer i aplicar la textura recomanada pels professionals en benefici del nostre pacient amb disfàgia i prebisfàgia.
· Millorar la qualitat de vida dels nostres pacients.
· Prevenir entre tots la desnutrició, deshidratació i milloral'estat nutricional dels pacients adults de manera segura i eficaç.
· Minimitzar entre tots els professionals les seqüeles de la disfàgia.

Continguts
· Trastorns de la deglució, la disfàgia i prebisfàgia. Indicis de patologies de la deglució
Els objectius de la disfàgia i prebisfàgia:
La seguretat: penetració i aspiració
La eficàcia: hidratació i nutrició.
Població diana.

· Claus per detectar la disfàgia i prebisfàgia
Causes, símptomes i signes destacats

· Abordatge de la disfàgia i prebisfàgia. Prevenció.
Conseqüències de la disfàgia i prebisfàgia.
Observació i seguiment de protocols.
Actuació interdisciplinària: El personal de cuina, influït dins del perfil professionals.

· Solucions per facilitar la ingesta d'aliments.
Aliments de risc
Hidratació i disfàgia
Consells de medicació i disfàgia.
Higiene postural de la persona usaria a l'hora de donar els àpats.
Donar importància al temps que estem amb la persona usuària.
Tècniques d'increment sensorial i/o maniobres facilitadores per la deglució

· Estratègies compensatòries i aspectes pràctics.
Necessitats hídriques
Productes de suport per alimentació.
Modificació de l'entorn i moment dels àpats
Metodologia d'impartició
Metodologia teòrico-pràctica. Dinàmiques grupals i estudi de casos
Destinataris
Col·lectiu professional Àrea funcional Perfil formatiu Competència
Oficis Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat Auxiliar cuina Cuina
Oficis Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat Cuiner Cuina
Suport operatiu Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat Auxiliar geriatria Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials
Suport operatiu Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat Auxiliar infermeria Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials
Tècnic auxiliar Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat Tècnic auxiliar atenció a la dependència Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials
Tècnic especialista Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat Educador Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials
Tècnic especialista Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat Fisioterapeuta Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials
Tècnic especialista Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat Infermer Habilitats en la intervenció professional en els serveis socials